ᐉ Най-евтини геймърски лаптопи за игри и бизнес работа на ниски цени - Онтайм

Лаптопи

Ред:

Магазинът ни си е поставил за цел да предложи на вас, нашите клиенти, оптимално разнообразие от лаптопи, подходящи за гейминг и работа. В каталога ни са включени бюджетни устройства с добър набор от функции и качествено техническо изпълнение. В този раздел ще намерите подходящ подарък за детето си, с който да го зарадвате за личен празник или за отличното представяне в училище.

Какво представлява лаптопът за компютърни игри?

Лаптопът за игри не е просто обичайното устройство с дискретна графика или пък мега компютър, оборудван с атрактивни функции. Това е преди всичко машина, проектирана да съхранява най-мощния хардуер, наличен в момента на пазара. Всичко останало, включително мобилността (една от основните характеристики на лаптопа), периферията и т.н., производителите обикновено не вземат предвид, тъй като основната задача е мощността.

Болшинството геймърски лаптопи не притежават нужната ергономичност. Можете да ги вземате със себе си, когато пътувате, но няма да се насладите на обичайното удобство, защото този вид машини са тежки, а батериите им не са особено издръжливи. Те вършат идеална работа, когато се използват на място, свързани към мрежата посредством зарядното устройство.

Говорейки за работа, следва да признаем, че геймърските преносими компютри са чудесни работни устройства. За някои специфични задачи, като инсталиране, 3D моделиране или проектиране, е необходима огромна компютърна мощност, каквато лаптопите за игра често притежават.

Имат ли недостатъци и какви?

Веднага отбелязваме някои недостатъци, които с малки изключения, са характерни за болшинството лаптопи, не за само евтините разработки, но и за устройствата с високи цени. Това са минуси, с които можете спокойно да се примирите и живеете, ако решите да изберете точно такъв клас устройство, но все пак е важно да ги познавате в аванс.

  • В по-голямата си част геймърските устройства са доста обемисти, над 2 кг, дебели и с агресивен дизайн, често с много светлини, които, за щастие могат да се изключват. Освен това са с тежко захранване и по този начин теглото на захранващия блок се увеличава - то ще става все по-голямо и по-тежко;
  • Батериите не държат достатъчно дълго. Работният живот на батерията е около 5-6 часа максимум, и то при най-успешните модели;
  • Повечето производители не се престарават при изработката на тъчпадовете в своите лаптопи за игри - те обикновено са там предимно за показ, с изключение на някои модели. Тоест, с тъчпада ще можете да скролвате браузера без дискомфорт и да извършвате някои операции, но нищо повече. Невъзможно е да се използват както болшинството устройства с Windows, поради специфичните жестови функции в много програми.

Ако сте готови да пожертвате тези три основни недостатъка за максимална мощност, тогава лаптопът за игри е правилният избор за вас. И ако все пак направите избор в полза на този тип преносими компютри, не забравяйте да обърнете внимание на каталога в нашия онлайн магазин. От този раздел можете да закупите добър бюджетен модел гейминг лаптоп.

На какво да обърнете внимание при избора?

Лаптопът за компютърни игри е малко размито понятие, защото всеки си представя това устройство по различен начин. Един вижда мощна и продуктивна машина, с възможност за стартиране на най-новите иновации в игралната индустрия, но за друг това е загуба на пари, защото можете да играете на обикновен лаптоп при средни настройки.

И така, кой е най-добрият лаптоп за гейминг и каква е оптималната цена за този вид устройства? Как да изберем правилното устройство, без да плащаме твърде скъпо? Ще се опитаме да отговорим на тези и други въпроси в следващите редове.

Първо: на кого е нужен геймърският ноутбук?

По правило лаптоп за игри си търсят онези потребители, които искат да извлекат максимума от функциите на най-новите хитове, буквално потапяйки се във виртуалния свят на компютърните игри. Но също така се случва такъв тип устройства не винаги да се използват стриктно по предназначение.

В крайна сметка понякога може да се наложи да се изпълнят различни задачи на лаптопа, които изискват висока производителност или голямо пространство за съхранение на данни. Във всеки случай, преди да изберете модела, е разумно да проучите неговите характеристики и да изберете точно устройството, което ви впечатлява по всички параметри.

Основни параметри на лаптопа за гейминг

Основният критерий при избора на геймърска машина е нейната мощност, която зависи от основните ѝ компоненти: процесор, видеокарта, оперативна (RAM) памет и други. Затова предлагаме да се спрем на всеки от тях по-подробно, за да разберем какво точно можем да очакваме от предлаганите в момента гейминг лаптопи.

Видео карта

Видеокартата е едно от най-важните устройства в геймърския лаптоп, защото именно тя е отговорна за красотата, качеството и детайлността на картината, която ще се показва на монитора. Една мощна игрална машина трябва да бъде оборудвана с отделна графична карта, а в някои случаи и с повече от една.

Благодарение на съвременните технологии CrossFire и SLI е възможно в системата да се поддържат две до четири видео карти, което значително повишава производителността и мощността на устройството. Когато избирате добър графичен чипсет за лаптопа, трябва да започнете от показатели като тактова честота и памет на видеокартата.

В крайна сметка, колкото по-висока е честотата на работа на графичния процесор, чиято скорост в съвременните видео адаптери е от петстотин до две хиляди мегахерца, толкова по-висока е скоростта на обработка на графичната информация. Размерът на паметта на видеокартата в игровите устройства трябва да бъде от два до осем гигабайта.

Съвременните лаптопи за игра са оборудвани с видеокарти предимно от NVIDIA, която е лидер на световния пазар. Доскоро графичните процесори на Maxwell се смятаха за оптимално годни за гейминг (изрязаните мобилни модели GeForce GTX 950M и GeForce GTX 960M), но вече нивото на тяхната производителност не е достатъчно, за да предават игрови новости в Full HD резолюция.

Най-предпочитани в това отношение са видео адаптерите от GeForce GTX 1050 към GeForce GTX 1080, които имат същата производителност като настолните графични процесори. Последният хит са високопроизводителните графични карти с дизайн Max-Q, които позволяват създаването на много тънки преносими компютри, които са в същото време почти толкова мощни, колкото обикновен пълноценен GPU.

Видео адаптерът GeForce GTX 1050 ще ви позволи да се насладите на съвременни видеоигри при средни графични настройки, като същевременно получавате малко повече от 60 FPS. Ако вземем предвид последните иновации в игралната индустрия, тогава същият резултат може да се получи само при ниски настройки.

Такава видеокарта просто няма да извлече максималните възможности на машината. Приблизително 20-30 процента по-мощен ще бъде следващият модел в линията - GeForce GTX 1050 Ti. С негова помощ вече можете да опитате да стартирате някои компютърни игри на високи и максимални графични настройки.

Определени марки евтини лаптопи, базирани на AMD, обикновено са оборудвани с графични карти AMD FirePro, AMD Radeon R9, Radeon RX. Те са със значително по-ниска производителност от продуктите на NVIDIA, което съответно се отразява в ценовата категория, в която е поставено съответното устройство.

Процесор

При избора на геймърски преносим компютър, трябва да изхождате от скоростта на инсталираната в него видеокарта, обвързана с мощността на централния процесор. Следователно мощният процесор е друга неразделна част, без която е невъзможно да си представим дори нискобюджетен лаптоп до 1000лв, тъй като общата производителност на цялото устройство в голяма степен зависи от него.

Процесорите на игровите устройства имат четири или повече ядра. Броят на ядрата в централния процесор влияе пряко върху количеството обработвана информация, а тактовата честота - върху скоростта на обработка на данните. Оказва се, че колкото повече ядра и колкото по-висока е честотата на процесора, толкова по-продуктивен ще бъде той.

Въпреки това, според тези параметри трябва да се сравняват само процесори от един и същи тип и производител. Оптималната тактова честота за геймърски лаптоп със средна цена е между 2,8 и 3,6 GHz.

Няма да е трудно да изберете процесора, тъй като тези устройства са представени на световния пазар от най-актуалните модели: Intel Core i5-7300HQ, Intel Core i7-7700HQ и Intel Core i7-7820HQ. Почти всички имат четири ядра, като последният се различава от всички по разблокирания си множител, което ви позволява да обслужвате две видеокарти едновременно.

Какво означава маркировката на процесора? Нека разгледаме този въпрос като вземем за пример Intel Core i7-7700HQ, където:

  1. i7 - серия процесори;
  2. 7 - поколение на процесора;
  3. 700 - модел CPU, колкото по-висок е, толкова повече технически възможности има процесорът;
  4. HQ - означава, че това е мобилен процесор, оборудван с високопроизводителна графика.

Когато изборът ви е фокусиран върху евтини лаптопи за игри с видеокарти серии: GeForce GTX 1050, GTX 1050 Ti или GTX 1060, то за такива устройства процесорът Intel Core i5-7300HQ ще бъде достатъчен. За високопроизводителни видеоадаптери трябва да изберете по-мощния Intel Core i7-7700HQ.

Този вариант се различава от предишния 3,4 GHz по поддръжка за Hyper-Threading (хиперпоточност) и по-висока тактова честота, докато Intel Core i5 е с честота от 3,1 GHz. Скъпите геймърски устройства са почти винаги оборудвани със супермощния Intel Core i7-7700HQ, който ви позволява да стартирате няколко изключително взискателни приложения едновременно и да изпълнявате повече задачи за единица време спрямо предишните модели.

Освен това, ако избирате лаптопа не само за игра, но и за работа с графики, видео, тоест за създаване на различно съдържание, тогава трябва да изберете устройство с Intel Core i7-7700HQ, което поддържа многопоточност.

Конкуренцията обаче се опитва да не изостава. AMD наскоро пусна евтини gaming лаптопи, оборудвани със свръхмодерни процесори Ryzen 5 1600 и Ryzen 7 1700. Те се отличават с широк набор от функции: криптография, кодиране на данни и обработка на графики. Ryzen 5 1600 с шест ядра превъзхожда Core i7-7820HK неколкократно, а Ryzen 7 1700 с осем ядра в момента е най-мощният CPU.

Оперативна памет

RAM паметта е друга важна характеристика, която присъства дори при така наречените бюджетни лаптопи за геймъри. Капацитетът на оперативната памет е важен параметър, тъй като нейният обем също влияе в голяма степен на производителността на системата като цяло. По-просто казано, колкото повече приложения стартира потребителят, толкова повече RAM е необходима.

Съвременните хитове на игралната индустрия са много взискателни и в повечето случаи осем гигабайта RAM може да не са достатъчни за стартиране на някои от игрите. Освен това за съвременните геймъри е важно не само да играят, но и да стриймват, да общуват с други играчи и да извършват много повече различни действия.

Следователно в гейминг устройствата размерът на RAM трябва да бъде от осем до шестдесет и четири гигабайта, за предпочитане четвъртото поколение DDR4, което се характеризира с по-ниска консумация на енергия и по-висока честотна характеристика. Такива мощни решения обаче ще доведат до високи материални разходи. Ето защо е най-удачно да изберете модел с 16 GB RAM.

Изборът от лаптопи на ниски цени е добър за редовите любители на играта. Машините с памет от 32 GB или повече трябва да бъдат приоритет само за онези, които се занимават професионално с обработка на видео и графика. Освен това много от съвременните машини имат слотове за инсталиране на допълнителни модули памет, което ще ви позволи да увеличите капацитета на паметта по всяко време.

Охлаждане

Друг важен параметър при избора на добър лаптоп до 1000 лв е охладителната система. От честотата на процесора и от видеокартата зависи пряко ефективността на тази характеристика. Тротлингът (Throttling ) е доста често наличен, но в същото време всеки иска да увеличи максимално производителността на процесора и видео адаптера.

Ето защо е толкова важно да се използва функционално и ефективно охлаждане в лаптопите, включително във вид на допълнителни охладители, вентилационни решетки и топлинни тръби. За някои устройства обаче това не е достатъчно, затова при работа с мощни нови лаптопи на ниски цени се препоръчва използването на охлаждаща поставка с активно охлаждане.

Когато разглеждате нашите евтини геймърски лаптопи, трябва да се уверите, че охладителната им система не надвишава максимално допустимото ниво на шум, както и да обърнете внимание в каква посока е насочен горещият въздух. Ако топлината излиза от дясната страна, това може да загрее мишката и ръката на потребителя, създавайки допълнителен дискомфорт.

Съхранение и зареждане на данни

Почти невъзможно е да си представим добър лаптоп без SSD хард диск. Тези устройства работят при високи скорости, които са с порядък, по-висок от този на конвенционалните хард дискове. Това означава, че процесите на зареждане от SSD устройството ще бъдат много по-бързи, така че трябва да се инсталират минимум операционната система и различни програми.

Закупуването на SSD с голям капацитет обикновено струва много пари и малко хора могат да си позволят супер мощни лаптопи с SSD с голям капацитет. Често изходът от тази ситуация е закупуването на компютър със 128 или 256 GB SSD и допълнително HDD устройство, където ще бъдат инсталирани игрите.

Трябва обаче да е ясно, че съвременните компютърни игри заемат много място, затова твърдият диск в лаптопите от премиум клас е най-малко един терабайт. Този капацитет ще ви позволи да съхранявате на диска не само игри, но и други програми и различни медийни файлове. Освен това хард дисковете се сменят лесно, като по този начин обемът им се увеличава.

Ако лаптопът ви е нужен за учене и работа, тук ще намерите подходящо решение

Наред със страхотна селекция от gaming лаптопи, в този раздел на нашия онлайн магазин ще откриете и страхотна гама устройства за учене и работа. За тези цели не е нужно лаптопът да бъде твърде скъп, но пък и не си заслужава да изберете първия продукт, който се вмества в скромния ви бюджет.

Преди да изберете лаптопа за учебни или работни задачи, трябва да сте наясно при какви условия ще го използвате, какви програми планирате да стартирате на него и колко сте готови да платите, без да правите никакъв компромис. Един от важните параметри, когато лаптопът се купува за работа или учене, е екранът.

В случай че ви е нужен добър бизнес лаптоп, който не планирате да носите със себе си, то можете спокойно да изберете по-голям модел със 17-инчов екран. На такъв дисплей всички детайли, включително най-малките, са ясно видими и натоварването на зрението ще бъде по-малко. По-големите преносими компютри също така имат пълноразмерна клавиатура, на която ще ви бъде много по-лесно и удобно да печатате текст.

Леки, компактни, с екран 15,6 инча – това са най-евтини лаптопи, чийто дизайн предполага максимално удобство както при транспортиране, така и по време на работа. Тези, които търсят най-компактното устройство могат да помислят за покупката на ултрабук.

Сред тях има лаптопи до 1000 лв с екрани от 13,3", 14,0" (рядко 15,6") и много тънък корпус. Този клас устройства тежат около 1,2-1,5 кг, имат добра производителност и могат да работят дълго време с едно зареждане на батерията. Вярно е, че ултрабуците не са с най-бюджетната цена, а размерите на екрана и клавиатурата не са благоприятни за удобна и продължителна работа.

Операционната система – важен детайл при лаптопите за работа

Когато разглеждате различни модели бизнес лаптопи, обърнете внимание дали идват с операционна система (OC) или такава ще трябва да се инсталира допълнително. Имайте предвид, че операционната система е платен продукт, който ще повиши цената на устройството.

Ние ви предлагаме финансово достъпни лаптопи за работа с инсталиран Windows 10, така че можете да започнете да работите веднага след като получите поръчания модел. На пазара се срещат и ноутбуци с инсталиран Linux. Тази система консумира по-малко компютърни ресурси и е надеждно защитена от вируси. Въпреки това е по-трудна за овладяване и по-нататъшно използване. Освен това не всички програми, особено игрите могат да бъдат инсталирани в Linux.

Изборът от чисто нови лаптопи ви дава правото да избирате и дизайна. Работната машина трябва да има поне 2 USB 3.0 порта. Това количество е достатъчно за свързване на кабелна мишка и USB флаш устройство. Един порт няма да е достатъчен, но винаги можете да свържете USB хъб. Моля, обърнете внимание дали лаптопът има Bluetooth модул. Той ще ви е необходим за свързване на безжични слушалки, високоговорители, мишки и т.н.

Виж още