ᐉ Най добрите евтини ютии за гладене на топ цени, хубава ютия на промоция

Ютии

Ред:

Електрическата ютия е малко, но изключително полезно приспособление, което се грижи да имаме спретнат и приветлив външен вид. Нещо повече – с нейна помощ голяма част от тъканите, участващи в интериора (завеси, покривки, чаршафи) придобиват изящния облик, създаващ усещане за уют и комфорт. На това дребно, но супер необходимо устройство сме посветили цяла категория, за да не липсва в нито един дом.

Как да изберем при такова разнообразие от модели?

Производителите на битова техника са в ожесточена конкуренция помежду си, в която всички марки се стремят да спечелят капризния потребител, разработвайки все по-усъвършенствани ютии с многобройни и често непонятни за ползвателя функции. В условия на подобно разнообразие е нормално купувачът да се обърка и затрудни в избора.

За огромна радост и облекчение, изборът не е толкова сложен, стига да се опознае добре въпросният електрически уред. Съществува добре дефиниран списък с характеристики, от които, ръководейки се, всеки може да избере идеалния за себе си модел. В следващите редове ще се опитаме да ги разгледаме и подредим по важност.

Мощността – основна характеристика

Мощността си остава ключово качество на електрическите уреди, и ютията не прави изключение. Въпросният показател се измерва във ватове (W) и присъства в характеристиките на всяко устройство. Обикновено е обозначен с големи букви и цифри на кутията на продукта. Защо мощността е важна в конкретния случай? Какво ни дава високата мощност?

Високата мощност, каквато би имала една ютия с по-висока цена позволява да се ускори и улесни гладенето, като се осигури бързо нагряване на плочата и бързо генериране на пара. Колкото по-висок е този параметър, толкова по-малко усилия трябва да положите, за да постигнете желания резултат.

Максимално ефективни са ютиите с мощност над 2200 вата. Сред тях има и професионални, и полупрофесионални разработки. По-опростените модели със средна мощност 1500-2000 W са подходящи за домакинства, където гладенето е рядко срещана дейност. Ако видите уред с по-малко от 1500 вата, е много вероятно да се касае за малка ютия за пътуване. Този вариант е с по-малко тегло и размери – често със сгъваща се ръкохватка.

Плочата – основният детайл на гладещите уреди

Когато говорим за материала, обикновено имаме предвид покритието, нанесено върху гладещата част на всички ютии, определящо в голяма степен и техните цени. Самата плоча обикновено е направена от неръждаема стомана или алуминий, а впоследствие би могла да бъде покрита с допълнителен слой, за да се осигури оптимално представяне и максимално дълъг живот.

Видовете материали, използвани за изработка на въпросния елемент биват: алуминий, неръждаема стомана, тефлон, керамика, металокерамика и титан. Погрешно е да се смята, че ютиите с плочи от неръждаема стомана отстъпват по качество на своите аналози с керамично покритие. На първо място те са по-евтини, а това може да се окаже значително предимство за купувача.

Такава ютия за гладене може да се окаже изключително здрава и издръжлива, а да не забравяме и, че съвестните производители полагат лаково покритие по повърхността на плочите, осигуряващо гладко плъзгане по плата и по-трудно образуване на нагар.

Алуминиевите елементи се нагряват бързо, тъй като този материал е с добра топлопроводимост. Освен това ютиите с алуминиева плоча са по-леки и са значително по-евтини от другите. Тук обаче приключват положителните качества на ютията с алуминиево покритие.

Алуминият не е устойчив на външни влияния и с времето ще се появят драскотини и други дефекти, които могат да повредят коприната и други деликатни материи. Оптималната употреба за ютии с алуминиев елемент, особено закупени на промоции, е да се използват от време на време, например при пътувания, където скоростта на гладене и минималното тегло на устройството са по-важни от неговата издръжливост.

Тефлоновите ютии за гладене са подобни по своите свойства на алуминиевите, с разликата, че имат незалепваща функция. Те гладят доста добре и бързо се почистват, но лесно се повреждат от механично натоварване. Освен това тефлонът се надрасква, когато влезе в контакт с метални детайли по дрехите – копчета, ципове и т.н.

Най-популярните, но не и евтини ютии са с керамичен нагряващ елемент, което не е изненадващо. Керамиката осигурява отлично плъзгане, тъканта не се набръчква, а самата основа е лесна за почистване. Ако обаче изберете метал с керамично покритие, бъдете внимателни както когато гладите, особено при взаимодействие с метални елементи, така и при съхранение и транспортиране на устройството.

Керамиката е крехък материал, податлив на повреждане, а надраскването на плочата е сигурен начин да съсипете деликатните тъкани.Уредите с металокерамични плочи по принцип не се различават много от тези, покрити с керамика. Често биват определяни като по-трайни и устойчиви, но всъщност изискват същото внимателно отношение.

Титанът съчетава предимствата на керамиката и стоманата. Те са вероятно най-добрите ютии - леко се плъзгат по плата и в същото време не се повреждат толкова лесно, колкото керамичните, което обаче се отразява на цената им. Понастоящем титаниевите са най-ефективните и скъпи устройства.

Парата – ефективен метод за изглаждане на по-твърди и сухи тъкани

Ако държите да разполагате с хубава ютия, определено трябва да обърнете внимание на нейната парогенерираща функция. Горещата пара допълва работата на нагряващата плоскост, отделяйки поток от горещ и влажен въздух, който омекотява влакната и овлажнява гладените материи, улеснявайки значително цялата процедура.

Постоянното подаване на пара се измерва в грамове в минута. Колкото повече пара се доставя в грамове на минута, толкова по-груби материали ще може да изглади ютията. За обикновените тъкани е достатъчен ефект със скорост на потока 30 g / min. В случай че се налага да гладите по-плътни и твърди тъкани, се уверете, че уредът има опция за ударно подаване на парата. Можете да заложите и на ръчните малки ютии тип парогенератор, спестявайки нуждата от използване на дъска за гладене.

Система за защита

Най-добрата ютия си остава тази, която ще ви служи дълго, а този фактор се определя от наличието или липсата на система за защита – на уреда и на тъканите. Качественото устройство струва пари, но по-важното – не уврежда дрехите, оставяйки по тях драскотини, петна и нагари.

Както вече знаем, парата се генерира посредством нагревателен елемент, осигуряващ кипене на водата в парната камера. С течение на времето камерата се замърсява и задръства поради лошото качество на водата. Частици мръсотия и котлен камък могат да влязат в тъканите заедно с парата, оставяйки мръсни следи, които са трудни, а понякога и невъзможни за почистване.

Една добра ютия е винаги оборудвана с филтър. Той е предназначен да почиства водата, влизаща в резервоара и да предотвратява образуването на накип. В каталога ни ще откриете уникална селекция от продукти на водещи производители като Philips, Finlux и Crown. Последните разработки на тези марки в нашия онлайн магази са на супер изгодна цена.

Виж още