Климатици

Ред:
Климатици

Статистиките сочат, че в последните години се е повишил броят на продадените климатици онлайн. Тази тенденция се дължи на съвкупност от фактори, но преди всичко на желанието на потребителите да си спестят времето и усилията, нужни за посещение на големите специализирани магазини за битова техника. Онлайн магазин Ontime е още едно място, което можете да изберете за покупката на домашна климатична система.

Съвети за правилен избор

Покупката на климатик е сложна и отговорна задача, защото този вид битова техника има специфични характеристики, каквито не се срещат в нито един от другите уреди, използвани в бита. Климатикът е твърде скъп, за да махнем с ръка и да си кажем: е, какво пък, сгрешихме при избора. Погрешно избраният модел ни обрича на студ през зимата и на непоносима жега през лятото.

За да ви помогнем да си осигурите максимален комфорт през всеки сезон и елиминираме риска от хвърлена на вятъра голяма сума пари, ще се опитаме да ви посочим характеристиките на климатика, които да вземете под внимание. Въпреки опитите ни да ви бъдем максимално полезни, все пак ви съветваме да се консултирате със специалист, който на база точни изчисления да ви насочи към правилния уред.

Изборът ви трябва да се ръководи от няколко важни фактора, например:

Начин и честота на използване

Болшинството видове климатици, продавани и използвани в България имат два работни режима – отопление и охлаждане. Това са така наречените сплит системи, използвани в много жилища в страната, а не само в търговски обекти и офис помещения. Ако отоплението в дома ви е осигурено от друг източник (локално/централно парно, печка на твърдо гориво и т.н.), то спокойно можете да си вземете мини охлаждаща система, която е евтина и с по-проста инсталация.

В случай че, освен за климатизация на помещенията през лятото, ви е нужен и ефективен климатик за отопление, то изискванията към спецификациите на уреда се повишават. Важно е каква площ ще топлите, изложението на помещението, дебелина на стените, наличие/липса на изолация, вид на дограмата и т.н. На ефективността оказват влияние и качеството на монтажа, и мощността на мотора.

Технология

Климатиците, предлагани на съвременния пазар се делят на две основни категории – конвекторни и инверторни. И двете разработки имат режим отопление и охлаждане, но принципът им на работа е доста различен. Следователно има разлика и в консумацията им на електричество и ефективност във всеки от двата работни режима.

По правило инверторните климатици са с по-високи цени, но те са енергийно по-ефективни. Тоест при еднаква площ и време на работа, те консумират много по-малко електрическа енергия, така че в дългосрочен план са по-изгодният вариант. Това е така, защото компресорът им променя работните си обороти, нагаждайки мощността към моментните условия в помещението.

Моторът на класическите модели тип конвектор работи на пълна мощност и се изключва чак, когато достигне нужната температура. Те са с по-кратък работен живот, заради което са много по-изгодни, а в някои случаи говорим за наистина евтини климатици. Инверторът все пак си има известни недостатъци – много електроника, по-скъпи ремонти и резервни части.

Брой на помещенията, нуждаещи се от климатизация

Каквото и да ви убеждават някои търговци, дори най-добрите климатици, предлагани на съвременния пазар не могат да охлаждат/отопляват едновременно две или повече помещения, когато са стандартен тип с едно външно и едно вътрешно тяло. Ако искате климатикът да осигури благоприятна температура в цялото ви жилище, заложете на мулти-сплит система с едно външно тяло и няколко вътрешни.

В случай че този вариант е невъзможен, ще ви бъдат нужни няколко уреда за различните помещения. Тогава е добре да потърсите промоция на климатици, защото първоначалната инвестиция ще погълне един солиден капитал. За да отоплява добре при ниски външни температури (под -5 градуса), климатикът трябва да бъде от енергиен клас А.

Марката е от значение

Ако се чудите коя е грешната стратегия при избора на домашна климатична система, то това е склонността на повечето купувачи да се примиряват с ниската ефективност на най-евтините климатици, произвеждани днес. Имайте предвид, че колкото по-ниска е цената на един продукт, толкова по-ниско е и неговото качество, както и неговата енергоефективност.

Животът на евтините разработки е средно 4 до 6 години, докато високият клас уреди са с експлоатационен живот от 10 до 15 години. В каталога ни ще срещнете предимно продукцията на престижната марка LG. Този бранд сам по себе си е гаранция за здравината на мотора и електрониката за управление. Климатиците LG са с приятен и елегантен дизайн, ефективни са във всеки режим на работа и са изключително тихи.

Монтажът и поддръжката са от значение за периода на използване

Преди да изберете модел от нашия магазин за климатици, е добре да потърсите помощта на специалист, който да ви посочи подходящите за вашите нужди и бюджет разработки. Договорете условията по монтажа на уреда, защото професионалното монтиране е от значение както за ефективността на работа, така и за битовите ви разходи/сметки за електричество.

Без значение кои цени на климатици отговарят на вашия бюджет, монтажът се заплаща отделно. Поинтересувайте се за цените на добрите монтажни екипи. Поддръжката на климатика включва ежегодно обслужване от специалист, който извършва диагностика, почистване и дозареждане с фреон, ако е необходимо. От ваша страна се изисква поне веднъж месечно да почиствате електростатичните филтри, намиращи се под предния панел на вътрешното тяло.

Виж още

БЪРЗО ПОВИКВАНЕ